Всичко за Рудолф и елените на Дядо Коледа

Еленчето Рудолф, e деветият северен елен, чийто светещ нос води шейната на Дядо Коледа през Коледната нощ и е известен по целия свят.

Имената на останалите осем елена са: Дашър, Денсър, Прансер, Виксен, Комета, Купидон, Донър и Блитцен.

Историята разказва, че Рудолф е отхвърлян от другите северни елени, които се смеели и му се подигравали заради светещият му червен нос.

Но в една мъглива нощ, когато Дядо Коледа се притеснявал, че може да да не успее да достави Коледните си подаръци по целия свят, забелязал светещия червен нос на Рудолф и любезно го попитал дали ще застане отпред като водач, за да води шейната му тази мъглива нощ. Блестящият му червен нос все пак щял да е много полезен за да осветява пътя му, помислил си Дядо Коледа.

От този момент нататък всички останали северни елени, започнали да го уважават.

Историята на Рудолф, чийто светещ червен нос го прави забележителен, се появява за първи път през 1939 г., когато универсален магазин разпространява около 2,4 милиона книжки със стихотворение под формата на разказ за „Рудолф северния елен с червения нос“. Тя е написана от Робърт Л. Мей, който работи в магазина.

Все още обаче остава открит въпросът откъде е дошъл Рудолф. Обикновено се смята, че е син на Донър, един от първоначалните осем северни елена.

Но други разказват, че той е живял в село на елени другаде и именно там е видян от Дядо Коледа, който вече е бил тръгнал на Бъдни вечер, за да достави подаръците.

Интересно е също да се отбележи, че идеята шейната на Дядо Коледа да бъде теглена от северни елени, се заражда в стихотворението „Нощта преди Коледа“. В него се разказва историята на Свети Никола, който е Дядо Коледа. Той викал своите осем малки еленчета с имената им, Дашър, Денсър, Прансер, Виксен, Комета, Купидон, Донър и Блитцен, точно преди да слезе по комина на една къща, за да започне да пълни чорапите, от чувал пълен с играчки, който носел на гърба си.

Рудолф, и до днес остава любимият ни северен елен, от впряга на Дядо Коледа, който води шеината му в тихата свята нощ! Благодарение, на който всички деца по света получават подаръци за Коледа!

Весела Коледа!