Коледа в други европейски страни

Как празнуват Коледа някои страни на стрия континент?

  • Във Финландия Бъдни вечер е традиционното време за поставяне на коледната елха, a също така е традиционно да се посещава сауна и семействата да слушат излъчването на националния „Мир на Коледа“ по радиото.

Коледната вечеря обикновено се състои от основно ястие от варена риба треска, която е снежна и пухкава и се сервира със сметанов сос и варени картофи. Вечерята завършва с печено прасенце или печена прясна шунка и зеленчуци. Сред селяните има традиция да се връзва снопче зърно с ядки и семена, които се оставят в градината за птиците. Много селяни изчакват да се нахранят птиците и след това сядат на Коледната трапеза.

И Дядо Коледа се очаква да посети домовете лично със своите коледни елфи, за да раздаде коледни подаръци.

  • Коледа във Франция се нарича Noel, от израза „les bonnes nouvelles“ или „добрата новина“, което идва от Евангелието. В навечерието на Коледа катедралите и църквите са красиво осветени и изпълнени със звуците на коледни песни, звън на църковни камбани и карильони.

Традицията сред децата е да поставят своите обувките до камината, за да може Pere Noel да ги напълни с подаръци.

В северната част на Франция обаче децата получават подаръци на 6 декември, когато се чества Св.Никола, вместо на Коледа.

Французите приготвят и традиционен сладкиш, наречен Коледно дърво, което е оформено като коледно дърво и е част от късната вечеря, която се провежда след среднощната меса на Бъдни вечер. Основното ястие за тази вечеря обикновено се състои от птиче месо, шунка, салати, сладкиш, плодове и вино, но варира в зависимост от региона.

В Бургундия основното ястие е пуйка с кестени, а в Париж -стриди, гъши дроб и тортата buche de Noel. Вината, които обикновено се сервират, са Шампанско, Мускаде, Сотерн и Анжу.

Ежегодна традиция са куклените представления, особено в Париж и Лион, където са много популярни по време на Коледа.

  • Коледа в Италия се нарича „Il Natale“ или „рожденият ден“. Коледен сезон започва осем дни преди Коледа, период, наречен Novena, и продължава общо три седмици. По време на Новена децата се обличат като пастири и ходят от къща на къща и казват Коледни стихове, пеят и свирят на пищялки. Те често получават пари по време на тези обиколки, за да си купят подаръци.

Сцената на Рождество Христово, наречена Presepio, има миниатюрни фигурки, изработени с големи подробности от глина или гипс. Светото семейство в обора е центърът на Коледа за италианското семейство. Семействата казват молитви, а децата рецитират стихотворения около Presepio.

Вечерята на Бъдни вечер, наречена cenone, е с традиционно ястие от печена или пържена змиорка. В някои региони за тази вечеря се приготвят различни видове риба, както и свинско месо, колбаси от свински бут или пуйка, пълнена с кестени. Коледните сладкиши се наричат панетоне и традиционно съдържат ядки и бадеми.

На Бъдни вечер, децата поставят обувките си за добрата стара жена или грозната вещица, наречена Ла Бефана, която се спуска с метла по комините, за да ги напълни с подаръци – играчки или бонбони. Ако са били лоши, обувките им ще бъдат напълнени с въглища. Някои деца чакат до 6 януари, Богоявление, за да получат подаръци, когато се празнува Коледа по стар стил.

  • Норвегия е мястото, откъдето започва традицията на бъдника. Норвежцитеднес често отиват в гората, за да отсекат сами коледните си дръвчета, които украсяват тайно на Бъдни вечер, за да изненадат децата. На Коледа елхата се открива, норвежците участват в „обикаляне на коледното дърво“, което е традиция, при която всички се хващат за ръце и образуват кръг около елхата, пеейки коледни песни. Подаръците се раздават и всички се забавляват.

Всяка страна, прилежно спазва своите традиции, предавайки ги от поколение на поколение, опзвайки жив духа на Коледа!