Коледа по света

КоледавроднитеместанатрадициитеВитлеем, ГерманияиАнглия

Коледа, която се празнува днес, е смес на традиции от векове, които са религиозни и светски и които идват от различни страни по света. Затова е интересно да разгледаме някои от общите начини, по които се празнува Коледа в тези страни.

  • Да разгледаме град Витлеем, който се смята, че е мястото на раждане на Исус. Църквата „Рождество Христово“ се намира във Витлеем и по Коледа тя е украсена много празнично. В нея обикновено се събират много хора, за да видят драматичното шествие на конници, водени от полицията, които яздят арабски коне. След полицията язди самотен конник, който носи кръст, следван от църковни и държавни служители. Членовете на процесията влизат тържествено във вратите на Църквата „Рождество Христово“ и поставят древната статуя на Исус в църквата. Сребърна звезда, разположена дълбоко в подземната част на църквата, наподобяваща пещера, отбелязва мястото, където се е родил Исус. Звезда има и на върха на стълб в центъра на грдския площад. Във Витлеем домовете на християните обикновено имат кръст над вратата и в къщата е поставена сцена на ясла.
  • Германия е родината на традицията за коледната елха. Елхата не се вижда преди Бъдни вечер. Тя обикновено се държи в специална стая или на друго място, и се украсява тайно със светлини, орнаменти, ангелчета, бонбони, ядки и бисквити. След това, светлинките се запалват, подаръците се поставят отдолу и се показва за радост на децата на Бъдни вечер. В Германия Дядо Коледа посещава домовете на децата на 6 декември. Ден преди това, на 5 декември, децата оставят обувка или ботуш навън или до камината за Дядо Коледа. Ако те са били добри и са слушали, той оставя подаръци и бонбони вътре в обувката. Но ако са били непослушни, ще намерят в тях само клонки или пръчка.

Вечерята на Коледа включва печена гъска, дълги хлябове, пълни със стафиди, ядки и сушени плодове (щолен). Наслаждават се и на други сладки изкушения.

  • Много от традициите в Англия са сходни с тези в Съединените щати, защото са възникнали в Англия и са били пренесени в Съединените щати от имигранти. Традицията да се изпращат коледни поздравителни картички започва в Англия и все още е популярна по Коледа, както и традицията на квартала- Коледуване в навечерието на Коледа. Децата също така окачват чорапи на Бъдни вечер в очакване Дядо Коледа да ги напълни с коледни подаръци или лакомства. Бръшлян и имелът също се използват много в коледната украса.

В Англия традиционната коледна вечеря е печена пуйка, гъска или пиле с плънка, зеленчуци и печени картофи. Десертът се състои от британски или Коледен пудинг с коняк. Може да се приготви богата коледна торта с плодов пълнеж, която се консумира по-късно вечерта.

Също така на Коледа следобед Краля излъчва коледно послание, с което се обръща към нацията и се чува по радиото и телевизията.

Коледа е любим период в цяла Европа, традициите преливат през границите, смесват се обичаи, но празничното настроение и духа на Дядо Коледа са постоянни!