Български обичаи за Коледа-Коледуване

В България празненствата за Коледа започват още от вечерта на Бъдни вечер.

Когато сме приключили с голямото готвене, пазаруване и опаковане на подаръци, украсили сме къщата, масата и елхата, идва време спокойно да седнем и да се насладим на щастливото си семейство. Това е времето, когато с много шум и песни с пълно гърло пристигат Коледарите.

Тяхната основна задача е да разпъждат злите духове, които се смята, че витаят в нощта на 24-ти срещу 25-ти декември и 12 дни след това.

Коледарите, започват подготовката си още от Игнажден (20 декември). Разучават песни, избират коледари и си определят водач (станеник). Коледуването се извършва само от млади момци, а водачът е женен, мъдър и доста артистичен млад мъж.

Интересен факт е, че коледарите пеят за всеки от дома. След тази песен, станеникът, в речитатив казва благословия. В нея той пожелава благополучие и успешна година, на определени места се обръща към коледарите и те гордо и напето повтарят „Да бъде“.

Домакините ги посрещат с хляб, боб, пари,ядки. Изпекли са обредни гевречета (колачета), които нанизват на гегите на Коледарите. А Коледарите от своя страна благославят дома и стопаните – да са здрави, да е пълна с деца къщата, да е плодородна годината, добитъка да се плоди, хамбарите да са пълни, нивите да раждат повече….

И така Коледарите обикалят цяла нощ преди Коледа, от къща на къща през цялото село и носят добрата надежда за по-щастлив живот!

Светли празници!