Как да си направим питка Бъдни вечер

Бъдни вечер е специален момент за семействата по целия свят. За много от тях това е време да се съберат заедно, да си разменят подаръци и да се насладят на празнична трапеза. А каква би била Бъдни вечер без традиционната питка с паричка?

Съществуват много различни рецепти за питки за Бъдни вечер, но една от най-популярните е содената питка. Тази, толкова вкусна питка се приготвя от брашно, сода за хляб, сол, захар, захар и вода. Понякога в нея се добавят плодове или ядки.

Едно от най-хубавите неща на содената питка е, че се приготвя много лесно.

Ако искате да си направите собствена содена торта, ето една проста рецепта:

Съставки:

1 ч.л. сода за хляб

2 с.л. кисело мляко

2 чаши (500 мл) брашно

1 ч.л. захар

щипка сол

1/2 чаша олио

1чаена чаша вода

След като замесите меко тесто, идва ред да приготвите паричката – измиете, дезинфекцирате и увиете в алуминиево фолио – тогава я поставяте вътре в питката и продължавате да месите още малко.

От древни времена питката е символ на слънцето, затова питката е кръгла и нашите баби са украсявали питката за бъдни вечер със символи от бита на семейството: житен клас-за плодородие, християнски кръс- за вярата, рало-за трудолюбие…. Изпичате на не много силна фурана за около 25-30 минути.

След като е готова питката се изважда от тавата и се завива памучна кърпа, оставеве я малко да поизстине и е готова да украси масата за Бъдни вечер.

Този, при когото се падне паричката, ще бъде здрав и богат през цялата година!

Весели Празници!