Как да приготвим боба за Бъдни вечер

Коледният боб е популярно ястие в много части на света, особено в Европа. В България традиционно на Коледа се приготвя ястие с боб като символ на набъбването, да се пълни и увеличава всичко през годината. Коледният боб обикновено се сервира като гарнитура или като част от по-голямо ястие.

Произходът на ястието е неясен, но се смята, че датира от древни времена. Названието „коледен боб“ може да идва от факта, че ястието традиционно се е сервирало на Бъдни вечер. Възможно е също така да е кръстено на християнската светица Варвара, която е покровителка на градинарите и земеделците.

Съществуват много различни рецепти за коледен боб, но всички те обикновено включват някаква комбинация от боб, зеленчуци и много подправки. Обичайните съставки включват моркови, лук, зехтин, магданоз, чубрица. Коледният боб може да бъде приготвен като го запечете на фурна, сварен в калено гърне с капак , на яхния, напълнен в червени сушени чушки или на салата.

Ако търсите вкусно и питателно ястие, което да поднесете за Бъдни вечер, защо не опитате да приготвите коледен боб? Той е лесен за приготвяне и можеда бъде чудесно допълнение към всяко ястие.

Ето една проста,но много вкусна рецепта, която ще ви помогне да започнете:

Съставки:

500 гр. зрял боб
1 глава кромид лук

1 морков
1 червена чушка
около 100 мл. олио
сол, червен пипер, сушени чубрица, девесил, джоджен, листо калоферче
1-2 суп.л. брашно
капчица любов и желание яденето да е вкусно!

От вечерта накиснете боба в дълбок съд със студена вода. Така престоява цяла нощ. На сутринта изхвърлете водата, изплакнете боба и го сварете последователно в 2 води, които се изхвърлят.

В тенджерата, в която ще варите боба, налейте вода, която е 2/3 повече от количеството на боба.

Варете на тих огън около 20 мин. Когато зърнара на боба омекнат, прибавете нарязаните моркови и кромид. След около 15 мин. прибавете и нарязаната червена чушка, солта, пипера и сухите подправки.

Прибавете и мазнината и оставете да ври на слаб огън, за да могат подправките да пуснат аромата си. Опитайте на вкус и доовкусете, ако е необходимо.

Когато зрънцата омекнат добре и зеленчуците се сварят – бобът вече е готов. Сега вече, можте да добавите солта.

За да избегнете запържването, преди да го свалите от огъня, разбийте 1-2 супени лъжици брашно със студена вода. Забъркайте гъстата каша от брашънцето и водата и прибавете към бобената чорба. Бъркайте внимателно, за да не се получат брашнени топчета. Поръсете със ситно нарязан пресен джоджен преди да го сервирате.

Насладете се! Весели Празници!