Как се празнува Бъдни вечер в България

Бъдни вечер е специален празник в България . Тя се нарича още Забъдване и е времето когато всеки в семейството си и лично за себе си – Нарича (пожелава) – това което най-силно желае. Това е вечер на надеждата, на вярата и на семейството.

Бъдни вечер се празнува на 24 Декемри всяка година, този ден не се променя в църковния календар.

През деня на 24 декември (Бъдни вечер), семейството украсява елхата, добре би било, да оставим децата да го направят за да се забавляват и усетят празничния дух.

Преди да се нареди трапезата за Бъдни вечер, стопанинът на дома, запалва огнището, като поставя специално избирано, по-голямо и здраво дърво, което се нарича Бъдник – той ще гори цяла нощ и ще топли до сутринтта. Обикновено се избира да е от дъб, бук или круша, за да гори бавно. В предварително издълбана в дървото дупка се сипва червено вино, тамян и олио, запечатва с восък и така Бъдникът е готов.

Вечерята за Бъдни вечер се сервира на пода върху слама. Сервира се всичко, което семейството произвежда и задължително да е постно: жито, боб, ориз, сарми, ошав, туршия, лук, чесън, мед, орехи, плодове и вино.

Почетно място на масата заема Коледната питка. Това е ритуален хляб, той е кръгъл като слънцето, украсен е със символи, които показват четерите посоки на света, вярата и плодородието.

От тестото за питката се отделя и се изпичат малги гевречета-колачета, те ще се раздадат на коледарите по-късно вечерта, когато потропат и запеят на вратата.

Специалното на питката е, че в нея се слага паричка – почистена и завита във фолио – късметът ще е при този, у когото се падне паричката.

След като масата е подредена със всичко приготвено за вечерята, семейството се събира около нея и най-възрастния мъж, прекадява трапезата, всички около нея и цялата къща, включително и обора, плевнята, кокошарника…..

Когато е прекадил навсякъде се казва молитва за благодарност и вече може да се разчупи питката с паричка и вечерята започва.

Никой не бива да става от масата след като верята е започнала и е хубаво да се опита от всичко.

Трапезата не се вдига цяла нощ, поверието е, че ако дойде нечакан гостенин да се нахрани.

И по стара традция по-късно вечерта се отварят Коледните подаръци, които Дядо Коледа е оставил под елхата, за радост на всички.

Децата са най-щастливи и с нетърпени очакват момента, когато ще дойде Дядо Коледа и ще им даде подаръците. Цяла вечер са в очакване и постоянно се стремят да не го изпуснат, докато изпразва чувала.

Родителите, винаги измислят, някаква хитрост, с която поддържат магията на Коледа.

Бъдни вечер и Коледа са от любимите празници на Българското семейсво!

Весела Коледа!