Как да намалим стреса по Коледа

За много семейства коледният сезон е най-прекрасното време от годината. Но големите очаквания, които съпътстват празниците, могат да доведат до стрес, депресия или разочарование. С толкова много неща, които трябва да се свършат, за да създадете празничното настроение, може да е доста лесно да се претоварите. Ето какво, които можете да направите, за да се чувствате весели и спокойни тази Коледа.

  • Започнете рано

Никога не е твърде рано да започнете да се подготвяте за следващата Коледа. Докато пазарувате, винаги следете за празнична украса или за перфектната коледна картичка. Така не само ще имате по-малко грижи, когато Коледа е зад ъгъла, но и купуването на коледни материали извън сезона може да ви спести пари. Ако тази година семейните коледни тържества ще се проведат в дома ви, започнете да се подготвяте седмици или дори месеци по-рано.

  • Забавлявайте се със семейството

Стресът по време на празниците се преодолява много по-лесно, когато успеете да използвате времето, за да се бъдете отново със семейството си. Намерете нови, забавни начини да се потопите в празничния дух заедно. Може да опитате да украсите коледни чорапи заедно като семейство или да пеете коледни песни. Можете дори да станете доброволци заедно и да раздадете играчки, дрехи или храна за да помогнете да се разпространи коледно настроение.

  • Намалете очакванията

Прекаленото внимание и високите очаквания правят подготовката за коледните празници много по-стресираща. Ако се притеснявате дали ще имате най-хубавата украса, най-много подаръци или най-запомнящата се вечеря, може да се окаже, че се стараете прекалено много. Опитайте се семейството ви да се фокусира повече върху радостта от това да сте заедно, отколкото върху украсата или подаръците.

  • Намалете разходите

Финансовите проблеми са една от водещите причини за стрес, а Коледа обикновено е много скъпо време. Опитайте се да спестите пари, където можете, за да имате едно нещо по-малко, за което да се тревожите. Помислете за евтини или сантиментални подаръци, които можете да подарите, а не за нещо скъпо от магазина. Същото важи и за украсата. Домашно направените украси за къщата или елхата спестяват пари, а също така осигуряват занимание, на което цялото семейство може да се наслади.

  • Помолете за помощ

През коледния сезон е много трудно да се справите с всичко сами. Но не е и нужно. Идеалните хора, към които да се обърнете за помощ, са вашите близки. Всички предизвикващи стрес задължения, за които трябва да се погрижите, могат да се превърнат в забавни семейни дейности. Това не само ще улесни много нещата, но семейството ви със сигурност ще цени още повече Коледа, ако всички са помогнали за нейното осъществяване.

Ако се чувствате притеснени, когато до Коледа остават няколко седмици (или дори месец), не сте сами. Много хора смятат, че коледните празници са най-стресиращото време от годината. Но стига да избягвате прекаленото напрежение и да насърчавате семейството си да ви помага, спокойно бихте могли да се насладите на прекрасни празници!

Весела Коледа!