Как да си направим Коледен венец

Празничният Коледен венец, който поставяме на входната си врата всяка година има дълга и разнообразна история. Коледните венци се изработват от най-различни материали – от традиционни вечнозелени растения до съвременни материали. И макар окачването на венец на вратата да е обичайна практика, традицията всъщност датира от векове.

Венците символизирали гордостта и победата. Вечно зелени клонки и цветя били сплитани на венец още в древните времена. Те са се използвали за щастливи и празнични поводи. Исторически документи показват, че някъде около 776 г. пр. Хр, гърците започнали да използват венци и корони, за спортистите който завършат на първо място в олимпийските игри. ! Традицията да се окачва венец на входната врата датира още от Древен Рим, когато венците са били използвани като част от празненствата за победа.

Първата стъпка е да си направите проект за това как си представяте вашият Коледен венец. След това набавете материалите си. За традиционния вечнозелен венец ще ви трябват: тел или друг материал за основата, свежа зеленина като борови клонки или дрян, както и украшения като плодове, шишарки, панделки…. Ако използвате изкуствена зеленина, ще се нуждаете само от декорации.

За да изработите венеца, направете здрава основа, като оформете кръг от тел. След това започнете да добавяте зелените клонки, като започнете от долната част на венеца и ги подреждате нагоре, докато се съберат на върха. Закрепете всяко клонче с тел, силикон или цветна лента. След като добавите цялата зеленина, украсете с плодове, шишарки , панделки, герлянди, може с всичко, което роди въобръжението ви.

Вашият Коледен венец е готов, сега може да го окачите на врата!

В по-новата история венците са станали символ на надеждата и мира по време на Коледа.

Каквото и значение да се крие зад коледния венец, той символизира събирането на семейството по Коледа. Един коледен венец на входната врата украсява дома, кара ни да се чувстваме добре дошли и създава чувството, че сме готови за празниците!

Може да сменяте материалите, украсата, формата – създавайки свой уникален венец за всяка година!

Весела Коледа!